Axel Lindahls bilder fra Hallingdal rundt 1890 kolorert

lindahl portrettAxel Theodor Lindahl (1841-1906) var en svensk fotograf som arbeidet i Norge fra 1883. Hans landskapsbilder holder uvanlig høy kvalitet og han var en av de viktigste fotografene på slutten av 1800-tallet i Norge. Sammen med Knud Knudsen etablerte Lindahl landskapsfotografiet i Norge og medvirket til oppfatningen av det typisk norske landskapet. Før Lindahl og Knudsen hadde portrettfotografen Marcus Selmer tatt noen landskapsbilder. Svenske Per Adolf Thoren og britiske Henry Rosling fotograferte også i Norge i denne tidlige fasen. 

Lindahl bygget opp en samling norske landskapsbilder på over 3000. Det er ikke kjent hvorfor han valgte å konsentrere seg om Norge. I Norge samarbeidet han med firmaet Rich Andvord som fra etableringen i 1865 solgte fotografier. Andvord solgte Lindahls fotografier i kommisjon. Richard Andvord selv ble tidlig medlem av DNT og reiste mye rundt i Norge. Lindahls første store reise i Norge i 1884 gikk over Haukeli til Odda og videre til Bergen. Vossebanen var nylig satt i drift og Lindahl brukte denne til Voss. Han besøkte Stalheim, Gudvangen og Lærdal. Han brukte hovedsakelig 12×24 format samt noen stereofotografier. I 1885 besøkte han på nytt Vestlandet med blant annet Molde, Eikesdalen, Romsdalen, Geiranger, Jølster og Nordfjord; og videre til Trondheim og trolig besøkte han Nord-Norge for første gang i 1885. I Geiranger fotograferte han den nylig anlagte vei, og i Nordland fotograferte han Svartisen. Lindahls fotografier ble lagt merke til og Carl Hall skrev en rosende omtale i DNTs årbok.

I 1886 reiste han opp Gudbrandsdalen og til Jotunheimen der han tok en kjent bilde av Besseggen. Fra Jotunheimen reiste han til Sogn der han var innom Fortun, Luster og til Fjærland der han fotograferte Bøyabreen. I Hardanger fotograferte han Bondhusbreen. Andvord annonserte i 1886 at de nå hadde en samling av de fineste og mest severdige stedene i Norge («the finest and most seeworth sceneries in Norway»). I 1887 besøkte Lindahl trolig Ringerike og Skien, og han reiste gjennom Telemark og over Haukeli. Senere sørover gjennom Bratlandsdalen til Stavanger. Han besøkte Bergen for tredje gang og Stalheim der et nytt hotell åpnet i 1885. Lindahl hadde ikke samme volum som Knud Knudsen som hadde en katalog på 10.000 prospekter i tre formater. I stedet satset Andvord og Lindahl på bredde i utvalget og bildene ble trykket i Skilling Magazin. I 1888 reiste Lindahl langs kysten av Vestlandet med Florø, Sunnmøre og Molde; og langs Sørlandet med Kristiansand og Arendal opp til Larvik. Han besøkte Nordfjord med Loen og Briksdalsbreen. I 1888 var det stor industri- og kunstutstilling i København der Andvord stilte ut fotografier som trolig var Lindahls arbeidet. Fotografiene ble knyttet til aktuelle reiseruter for besøkende til Norge.

I 1889 reiste Lindahl til Norge uten Axel Lundin som hadde etablert eget fotoatelier. Dette året besøkte han Nord-Norge og fotograferte blant annet Hammerfest (byen brant i 1890). Han besøkte Trøndelag og Sogn og Fjordane. Det kjente fotografiet av syklistene på Stalheim er fra denne turen. Innen 1890 hadde han gjennomført mesteparten av sin produksjon. Han fortsatte å besøke Norge minst til 1896, men med mye mindre produksjon. Fotografiene hans ble gjengitt ved hjelp av xylografi i DNT Årbok, Folkebladet og Ny Illustrert Tidende

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s