Om

Hallingdølen 16.02.2017 kl 15:00:

Legg historiske godbitar ut på ny nettside

Formidlar
Formidlar: Olav Sataslåtten har lansert ei ny nettside med historisk materiale frå Hallingdal. I løpet av første veka har det vore over 1000 besøkande.
Gamalt brev
Gamalt brev: Sander Røo var ein av dei store personlegdommane i Hol og Hallingdal på 1800-talet. På hallingminne.no har Olav Sataslåtten publisert eit brev frå Røo til Ivar Aasen i 1877.
Olav Sataslåtten har støvsugd bygdebøker og lokale arkiv på jakt etter historiske godbitar. Målet er å formidle lokalhistorie frå Hallingdal.

 16.02.2017 kl 15:00

I sommar lanserte han ei eiga side om folkemusikktradisjonane i Hallingdal. Den har hatt 5000 besøkande.

Forrige veke kom nettsida hallingminne.no med 20 artiklar frå skriftlege kjelder om Hallingdal. Første veka hadde han 1000 besøkande og over 12.000 visingar på artiklane.

– Heilt fantastisk. Eg lurte på om marknaden var dekt. Men det viser seg at historie har appell, seier Sataslåtten.

Overskotsprosjekt
Olav Sataslåtten, som er barnebarnet til den kjende spelemannen frå Ål med same namn, kallar det eit overskotsprosjekt.

Og det må det vere. Til dagleg er ålingen tilsett i Riksarkivet i Oslo der han for det meste driv med forvaltning av dokumentasjon. På fritida har over 1000 timar gått med til å dokumentere lokal historie. Til no er 160 artiklar publisert på folkemusikksida hallingspel.org. Mykje av dette materialet har leidd vidare til stoffet som no blir publisert på hallingminne.no.

– Når ein først finn materiale om folkemusikken, vil det vere mykje stoff knytt til ikkje berre spelemenn, men også om lokalmiljøet, seier Sataslåtten.

– Kvifor gjer du dette?

– Det handlar vel om røtene til Hallingdal. Mange meiner eg er dum som gjer dette ulønt. Men økonomi er ingen drivkraft, seier Sataslåtten, som for nokre år sidan flytta heim att til Torpo.

Ambisjonen er å formidle seriøs lokalhistorie.

– Eg har funne vanittig mykje stoff om forholda i Hallingdal i tidsperiodar som ikkje er skildra så mykje.

Meir på lager
Blant dei 20 første artiklane som vart publisert forrige veke, finn ein skildringar av Hallingdal og hallingar heilt tilbake til 1632.

Her er også skildringar av hallingdialekt og bryllaupstradisjonar, og ikkje minst det fornøyelege «Reisebreve og Folkelivs-Studier» frå 1880. Her handlar det om sterke hallingar, dans mangel på reinslegheit. Fleire av artiklane er oversett frå gotisk.

– Det er ein bonus av å arbeide i Riksarkivet. Mange kollegaer gir opplæring i gotisk og arbeider med mellomaldertekstar og gotiske tekstar. Det er eit sterkt fagmiljø.

Sataslåtten seier han har støvsugd lokale arkiv og bygdebøker på jakt etter spennande historier. Han lovar meir i tida som kjem.

– Det veks og veks, dette. Eg har mykje liggande. Mykje er berre eit tastetrykk unna.

Reklamer